/ Район "Лозенец"
Изграждането на ново трамвайно трасе от Духовната семинария до зоопарка предлага кандидат-кметът за трети мандат
Придобиването на частни имоти, които попадат в улици, е особено важно за новите квартали като „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ и „Кръстова вада“. Изключително належащо е живеещите там да имат нормална инфраструктура. Това каза кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков. Само за подготовката за изграждането на бул. „Филип Кутев“ са дадени над 2,2 млн. лв., за да може да се разшири тази изключително важна пътна артерия. Това са над 10 600 кв. м. Паралелно с това общината работи и по отчуждаване на други терени в тези квартали, за да осигури трасета за важни улици.

Междублоковите пространства в Лозенец са приоритет на Любомир Дреков

Това са огромни средства, които са инвестирани, а все още не е започнало същинското строителство. „За съжаление, тези дейности не се виждат от хората, но са изключително важни, защото без тях няма как да изградим нужната инфраструктура, а отчуждаването понякога отнема години“, отбеляза г-н Дреков.

Кандидатът за кмет на район „Лозенец“ за трети мандат, не пропусна да изрази и своето възмущение от тона на предизборната надпревара: „До мен достига информация, че мои опоненти в предизборната кампания обясняват на хората за това как средствата за отчуждаване от програмата на Столична община не се усвояват и че самите процедури са стопирани от обикновени служители, на които просто не им се занимава с това най-вече защото в отчуждаването нямало възможност за корупция. Като за начало искам да изразя възмущението си от името на големия брой „обикновени служители“, които буквално не си вдигат главите от работа по тези проекти и които имат пълното правото да се чувстват засегнати от подобни изказвания. На второ място искам да подчертая, че придобиването на частни имоти за изграждане на общинска инфраструктура не се извършва само чрез отчуждаване и би трябвало поне кандидатите за кметове да са прочели и да го знаят. Изкупуването, по преценка на Столичен общински съвет, е една доста по-опростена процедура, която работи, и приканвам опонентите си да се запознаят с нея, преди да говорят и умишлено или не, да заблуждават хората, че Столична община „буксува“ в тази сфера.“ Допълнително към усилията на общината за придобиване на частни терени, попадащи в улици, вече е въведена практика инвеститорите да даряват площи за инфраструктура.

Така за последните 18 месеца в район „Лозенец“ са придобити над 13 800 кв. м, на които да се изградят улици. Кандидатът за трети кметски мандат на район „Лозенец“ предлага изграждането на ново трамвайно трасе от Духовната семинария до зоопарка. „Една от най-важните задачи, които сме планирали с моя екип като част от екипа на г-жа Фандъкова, е разширението на метрото. За разлика от някои, които смятат, че продължението на метрото трябва да спре, аз ще настоявам то да продължи“, това каза кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков.

Той е категоричен, че метрото трябва да стигне до кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“, защото това неминуемо ще подобри транспортното обслужване на квартала и ще подобри живота на жителите му, като осигури бързо и качествено предвижване. „Значително подобряване на транспортното обслужване на един от столичните квартали „Витоша ВЕЦ Симеоново“ се планира с проект за разширение на метрото от бул. „Черни връх“ през квартала, а оттам и до „Студентски град“. Предвижда се и пускане на довеждащ транспорт в квартала. Там малки електробуси ще возят пътници до метрото и основни спирки на градския транспорт“, обяснява г-н Дреков.

Той предлага и изграждане на ново трамвайно трасе от Духовната семинария до зоопарка, като бул. „Симеоновско шосе“ няма да се стеснява, а трамваят ще се движи по трасето по сегашните жици за високо напрежение. „Подготвяме проекти и за основен ремонт на ул. „Могилата“ и част от ул. „Васил Арнаудов“ във „Витоша ВЕЦ - Симеоново“. Едната улица е транзитна и много натоварена, а с ремонта на другата ще отворим още един вход и изход на „Симеоновско шосе“, което ще облекчи значително трафика в квартала“, казва г-н Дреков. По думите му след като се придобият още няколко имота, ще може да стартира и изграждането на транспортна връзка между „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ и „Кръстова вада“ - при ул. „Ангел Каралийчев“.

Така ще се отвори още един вход и изход на квартал „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ към бул. „Черни връх“, а на „Кръстова вада“ - към „Симеоновско шосе“. „Ще настоявам и в плана на Борисовата градина да се включи удължаване на трамвайното трасе от Семинарията до зоопарка. Но това няма да е за сметка на „Симеоновско шосе“, а по обособено скоростно трамвайно трасе, което ще минава на мястото на жиците на високото напрежение. С това трамвайно трасе ще осигурим бърза и удобна транспортна връзка между зоопарка и центъра“, обясни кметът на район „Лозенец“.