Край на сагата с паметника „1300 години България”, махат го
93970
Край на сагата с паметника „1300 години България”, махат го
  • Край на сагата с паметника „1300 години България”, махат го
Окончателно паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята.  До няколко дни ще започне демонтирането му.
 

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че скоро започва и обновлението на парка пред НДК, който ще бъде основната локация по време на предстоящото председателство на България на ЕС.
 
Ремонтът трябва да приключи до есента, а общината е заделила близо 5 млн. лева за реконструкцията на парка.
 
След дългогодишни спорове сагата с паметника край НДК вече е решена и той ще се демонтира, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
"Имаше много съдебни дела, съдът взе своето решение, така че в момента е въпрос наистина само на техническата подготовка и изпълнение. Категорично не мога да се съглася, че тук става въпрос за разрушаване на паметник, защото всички виждаме за какво говорим. Аз заварих това съоръжение под формата на опасни руини, падаха плочи. Опасно е и в момента, падаха и огради. Тук не става въпрос за реставриране. Това е руина", коментира Фандъкова.
 
От 21 юни площадът пред НДК отново е в ремонт. Този път общината ще обновява алеите пред централния вход. "Миналата година отделихме тази зона с оглед необходимостта от изграждане на хидроизолация, каквато липсваше", каза градоначалникът. Очаква се до есента да приключи ремонтът, като за него са отделени 5 млн. лв.  
 
От „Московска 33” чакат правителството да отпусне пари и за цялостен ремонт на булевард „България”.