Контрольори насърчават пътниците в градския транспорт да дупчат билети
Контрольори насърчават пътниците в градския транспорт да дупчат билети / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Столичният център за градска мобилност провежда акция за насърчаване на задължителното пътуване с билет или карта в градския транспорт в София. В рамките на акцията в определените превозни средства по всяко време присъства контрольор и извършва постоянна проверка на пътниците. В акцията на Никулден участваха 32-ма контрольори, като през първия ден тя се проведе по линията на трамваи №20 и 22.

Контрольорите влизат в по-различна от обичайната си роля, като основната им задача е да напомнят на пътниците да спазват правилата за пътуване и да разясняват необходимостта от следването им.

На пътниците, които нямат билет или редовна карта, не се налага санкция непременно. Те биват насочвани към билетните автомати, за да закупят билет за пътуването си. Към рестрикции се пристъпва едва когато нередовните пътници откажат да си платят билет на цена от лев.

Целта на инициативата е да се напомни на пътуващите, че използването на градския транспорт е услуга, за която трябва да се плаща. По-високо качество на услугата, осигуряването на нови и удобни превозни средства ще може да се осигури само ако всички плащат за ползването на градски транспорт. Кампанията продължава и в сряда.