/ БГНЕС, архив
Кондуктори влизат в столичния градски транспорт. Идеята на Центъра за градска мобилност е те да бъдат в помощ на пътниците, както и да се намалят гратисчиите. Пред „Дарик” ръководителят на дирекция „Маркениг и стопанска дейност” Пламен Църноречки посочи, че на този етап услугата ще се изпробва в автобус 27 и ако има положителен ефект, ще се пусне и в други линии.
 
Вместо да си купуваме билет за обществено пътуване в София, от ЦГМ предлагат да ни помогне кондукторът.

Пореден опит хартиеният билет да бъде пратен в историята
 
Пламен Църноречки от дружеството обясни, че засега идеята ще се приложи само в една линия, но проектът може и да се развие:
 
Добрият стар кондуктор, който всъщност не е лошият, а добрият, който ти помага във всичко - продава ти билети, упътва те за това къде да слезеш, проверява дали имаш карта за пътуване. Смятаме да го мултиплицираме и да го опитаме в една друга линия, която хем да минава през централната част на града, хем да стига и до покрайнините. Това е линия 27“, каза той.

Контрольор свалил японски турист от трамвай заради непродупчен билет
 
По отношение на нападенията над проверяващите, Църноречки заяви, че не смята за необходимо полицията да бъде неотлъчно до контрольорите:
 
„Вие ползвате билет за градския транспорт и ние трябва да осигуряваме защита за хората, които проверяват билет. Трябва да поставим полицай до всеки един, който се опитва да провери билет на някой, който пътува. Така няма да стане. Обществото трябва да е непримиримо към всички, които нарушават правилата - дали на улица, дали в транспорт, където и да е. Смятам, че не трябва да има полиция, просто обществото и пътуващите вътре трябва да са непримирими към гратисчиите“, допълни Църноречки.

Момичета нападнаха контрольор на градския транспорт в София (ВИДЕО)