Изгражда се нов приют за кучета в землището на Горни Богров
Изгражда се нов приют за кучета в землището на Горни Богров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Изгражда се нов приют за кучета в землището на Горни Богров
55895
Изгражда се нов приют за кучета в землището на Горни Богров
  • Изгражда се нов приют за кучета в землището на Горни Богров

Нов приют за кучета се строй в района на село Горни Богров, съобщи Нина Макарова - директор на дирекция „Общински земи и околна среда” в Столична община. Приютът ще бъде изграден на два етапа, като всеки един от тях трябва да осигури по 1000 места за бездомните кучета.

Първият етап трябва да бъде готов до 90 дни. В приюта ще има два типа клетки - такива, които ще бъдат индивидуални и такива за по пет кучета, обясни още Макарова. „Предвиждат се два типа навеси - едните са с индивидуални клетки, там, където могат да бъдат поставени майки например, или кучета, които се нуждаят да бъдат сами, и клетки, които да са с по пет кучета”, разясни тя.

Директорът на „Екоравновесие” Манол Нейков разказа, че през последните дни са били открити голям брой мъртви кучета, които са били изнесени от улиците. В края на миналия месец 13 трупа са били прибрани от района на Студентски град, а в понеделник нови три са били открити в „Бъкстон”. Според Нейков става дума за умишлено отравяне, като средство за решаване с проблема с бездомните животни.

„Получава се така, че обществото много се пренапрягат. Тези примамки, особено по детските площадки, градини и някъде другаде разхвърляни, могат да бъдат консумирани и от дете. Представете си тогава какво ще се случи. Тези хора трябва да спрат да решават проблема с кучетата по този начин”, обясни той.

Манол Нейков отчете, че за юли са получени 924 сигнала за бездомни кучета. 420 са заловените улични животни, като 318 от тях са преминали за кастрация в приюта в Сеславци.