Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки
Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки / ThinkStock/Getty Images
Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки
94632
Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки
  • Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки
Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки. 30 платна с около 90 фотографии показват архивни кадри от създаването ѝ през 1907-ма година, както и пораженията върху нея от големия пожар и бомбардировките и възстановяването ѝ след тях.

Показани са и поредицата обновления, последното от които беше през това лято. Част от фотографиите са правени от строителното скеле, поясни авторът им Божидар Марков. Изложбата е подредена до фонтаните пред Народния театър и може да се види до края на септември.

Въпреки че тогавашният министър на просвещението проф. д-р Иван Шишманов е бил освиркан от студентите, тъй като на откриването на новата сграда през 1907 г. не е било предвидено място за тях, той държи запомняща се реч, разказва директорът на Народния театър Мариус Донкин.

 „Тогава проф. Шишманов казва, че това е най-красивата сграда. Тя ще стане истински театър тогава, когато всички творци в него станат социални възпитатели. Оттогава това един принцип, мечта, отправна точка за цялата ми работа“, допълни Мариус Донкин.

През 1923 г. по време на представлението „Многострадална Геновева“ избухва пожар, сградата претърпява сериозни щети, но шест години по-късно е възстановена.

Следващата реставрация е през 1945 година, след като цялото ѝ южно крило е унищожено при бомбардировките над София.

При последния голям ремонт през 70-те години на миналия век, тогавашният председател на Съюза на артистите проф. Любомир Кабакчиев забелязва, че в основите на театъра няма осветен камък.

 „Той поставя този камък и вика духовно лице, за да го освети. И тогава той осигурява със собствени пари месингова посуда, в която е поставено посланието към бъдещите поколения - „Никога повече да не виждате основите на този театър по този начин“, припомня още Мариус Донкин.

Изложбата е подредена до фонтаните пред Народния театър и може да се види до края на септември.