Граждански патрули ще наблюдават какво се случва на Пиротска
Граждански патрули ще наблюдават какво се случва на Пиротска / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Гражданските патрули в района на "Пиротска" ще наблюдават от утре. Въпреки че от СДВР обявиха, че нямат разрешение за такава дейност и дори ги накараха да се приберат при т.нар. пробно излизане през седмицата, те все пак излизат. Това каза пред БНТ Боян Расате, лидер на Съюза на българите "Национално Единство". От сирийската общност изразиха недоволство и опасения, че това може да повиши напрежението.

"Столична община и СДВР са уведомени за тези граждански патрули, до този момент от тяхна страна няма възражение, няма забрана, което означава, че от понеделник тези граждански патрули ще бъдат на улицата", заяви Расате.

Идеята е да се наблюдават ключови места, където биха могли да възникнат проблеми. Организаторите на идеята уверяват, че те ще имат само наблюдателски функции, че няма да действат на расистка основа и биха се намесили, ако видят несправедливост срещу чужденец на улицата. "Не делим хората на зелени, жълти - целта е да няма безредици, хаос, насилие, да се предотвратяват престъпления", подчерта Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО.

"Но това, от което се опасяваме - да не решат, че някой, защото е по-мургав, трябва да го пребият - боксове, бичове и т.н.", коментира Нидал Алгафари, PR-експерт.

"Как си представяте хора, които са с имената и лицата си, да тръгне да пребива някой с боксове. Той, ако реши да пребива с боксове, няма да пуска прессъобщение", отговори Джамбазки.

Въпреки уверенията, че няма да раздават правосъдие на улицата, нито ще проверяват лични карти, а при нужда ще извикат полиция, има брожения в сирийската общност.

"Аз ги наблюдавах - спират чужденци, бежанци и им искат лични карти - кой им е дал това право, това е много опасна игра, аз ще поискам по същия начин арабите с българско гражданство също да направят патрули срещу тези националисти и докъде ще стигнем така", попита Нидал Хлайф, сирийски журналист.

Хлайф призова проблемът с бежанците да не се политизира, според него определени кръгове търсят политически дивиденти от кризата и това е опасно. Той прогнозира, че броят на търсещите убежище в България ще расте. Цитира данни на ООН, че ежедневно около 6 хиляди бягат от Сирия. Прогнозата е, че в края на годината броят на сирийците по света, които се нуждаят от хуманитарна закрила, ще достигне 11 милиона.