/ / Thinkstock/Getty Images
Недоволни жители на столичните квартали „Горна баня” и „Овча купел” излизат на протест. Проявата ще започне в 10,30 ч. на площада пред банята в „Горна баня”, като по-късно се очаква участниците в нея да блокират и Околовръстния път.
 
Недоволството се поражда от липсата на поддръжка на минералните бани в двата квартала, които по думите на жителите им тънат в разруха. Датата 1-и април не е случайно избрана, информира Дарик Дарина Лучанска от инициативния комитет, организирал протеста. Тя е символична препратка към дългогодишните лъжи и обещания, че двата паметника на културата ще бъдат ремонтирани. По думите на Лучанска, ако това не се случи сега, ще се стигне до момент, в който с двете бани вместо архитекти, ще се занимават археолози.

Историята на Нареченски бани - част от неустоимата красота на Родопите
 
"Събираме се в резултат на дългогодишни лъжи, които слушаме и повече не искаме да търпим. Денят не е избран случайно, той е символичен - Първи април и Цветница, когато започва пътят на Христос към неговото възкресение. Така ние искаме да възкресим символа на Горна Баня, защото ако нашата баня я няма, на практика ще се обезсмисли и името на квартала ни", обясни Дарина Лучанска.
 
"Малко повече от три години ние водим преговори с различни институции. Банята все още е собственост на Министерство на здравеопазването и респективно на болницата по Рехабилитация и физикална терапия в "Овча купел", които я доведоха на практика до едно изключително тежко състояние, от което тя едва ли ще се възстанови много лесно. Направили сме безброй среши с различни ръководители на болницата през годините, които отказваха да съдействат да се случи каквото и да било с нашата баня, дори със собствени средства - като например да поставим стъкла, да я укрепим малко, да спрем разрушаването й по някакъв начин", допълни Лучанска.

Инвеститорски интерес провокира ремонт на резервоара за минерална вода на Алай Баня
 
"Имали сме среши с различни екипи на здравното министерство в лицето на заместник-министри, в които срещнахме разбиране, но само до някакъв етап. Имаме съгласието на Столична община да се заеме с възстановяването на баните, но в последния момент се оказа, че по някакъв начин, неизвестно за нас защо, кой и как спира процеса на прехвърлянето на баните към общината и по този начин стопира и тяхното възстановяване. В един момент може да се окаже, че вместо да се занимават архитекти с нашите бани, ще трябва да се занимават археолози", изрази съжаление Дарина Лучанска от инициативния комитет на протеста.