Главният архитект на София Петър Диков подава оставка
Главният архитект на София Петър Диков подава оставка / снимка: БГНЕС, архив
Главният архитект на София Петър Диков подава оставка
82792
Главният архитект на София Петър Диков подава оставка
  • Главният архитект на София Петър Диков подава оставка

След десет години като главен архитект на София Петър Диков обяви, че подава оставка. За целта той вече е пуснал молба до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в която настоява да бъде освободен от 9-и февруари 2016-а година, с мотива, че изтичат 10 години от назначаването му на този пост. Диков посочи, че се оттегля и от борда на директорите на дружеството "Метрополитен". Въпреки че главният архитект беше критикуван многократно от граждански организации, негови колеги, и от столичани, на изпроводяк той се похвали с много успехи. Като най-голяма своя заслуга Диков открои затварянето на Кремиковци.

След като цяло десетилетие Петър Диков заемаше поста главен архитект на София, реши да се оттегли от поста. Той е категоричен, че това е лично решение и не му е оказван какъвто и да било натиск.

„Пускам си искане за освобождаване на датата, на която навършвам десет години от назначаването ми на длъжността главен архитект. Десет години са угасно много време и за мен, и за вас, и за гражданите. Видимо съм омръзнал на всички и е крайно време да има нови лица. Десет години са сериозен период. През цялото време съм работил по закон и по съвест. Казвам по съвест, защото понякога спазването на закона в нашата област невинаги е морално", каза Диков.

В периода, в който заемаше поста, той търпеше много критики за начина, по който взима решения и предложенията му за развитието на града. В края на своето управление, обаче той изтъкна голяма част от успехите си

„Затварянето на Кремиковци за мен е един от най-големите успехи на София в последните 25 години. Това е една екологична и икономическа язва и цирей, която от лицето на София. От Доброславци до Горна Малина по южните склонове на Стара планина не се дишаше. За съжаление, понежа наистина кратко помним, бързо забравихме тези времена", каза Диков.

Освен от поста на главен архитект на столицата, Диков заяви, че се оттегля и от борда на директорите на „Метрополитен".

„Не смитам, че имам някакъв фатално голям принос. Считам обаче, че метрото е едно от големите постижения на София и аз имам някакъв малък принос, защото тези десет години съм ръководил борда на директорите на Метрополитен. През тези десет години съм бил председател на борда на обществени начала", изтъкна Диков.

След като окончателно се раздели с поста главен архитект на София, Диков обяви, че ще продължи да се занимава с архитектура, но този път като преподавател или консултант. Освен това има амбициите и да се занимава с журналистика.

Петър Диков заема поста от 2006 г. През годините името му бе замесено в доста спорни решения за София. Последният скандал бе за строеж на жилищен комплекс в района, където преди години беше построен „Софияленд” и кортовете „Малееви”.