Фандъкова подписа договора за завода за боклук на София
Фандъкова подписа договора за завода за боклук на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа договор със обединение "Актор - Хелектор" за проектиране и изграждане на Завод за механично биологично третиране на отпадъци с производство на РДФ-гориво.

Договорът бе подписан след получаване на официално писмо от Европейската комисия, в което се посочва, че са отпаднали всички съмнения по подадените сигнали и потвърждава, че Европейската комисия не е установила нарушения на европейското законодателство, както и след получено положително становище от МОСВ.

Срокът за изграждане на съоръжението е 19 месеца, уточняват от Столична община.

Днес бе издадено от ДНСК и разрешение за ползване на инсталацията за биологично третиране на отпадъци, изградена в Хан Богров. Инсталацията е част от първата фаза на проекта за Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община, финансиран по ОП "Околна среда 2007-2013 г.", предава БГНЕС.

По-рано министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че проектът за Завода за отпадъци в София няма да бъде загубен и ще има сключен договор до края на годината, за което има положителни сигнали от страна на ЕК.

"Сигурност ми дава активната работа с ЕК и това, че всички сме си свършили работата. На всички подадени сигнали от комисията сме изпратили достатъчна, изчерпателна, отговаряща на въпросите информация", каза по-рано министър Михайлова.

"От 2015 г. влизат в сила две условия, които ще се работят през следващата година. Едното е, че такса "Смет" няма да се определя на база данъчна оценка на имота, а на база обем отпадък - това беше прието в Закона за местните данъци и такси. Когато намалим обема на отпадъка, такса "Смет" трябва да падне и това ще усетят отделните граждани", съобщи още министърът.