Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / БТА
"Градският транспорт на София трябва да бъде справедливо компенсиран за загубите от пандемията, като се отчете обществената му значимост и големият брой пътници, които обслужва всекидневно. Това беше настояването ми пред министъра на транспорта Христо Алексиев и екипа на министерството, които днес започнаха разговори за определяне на механизма за компенсиране на автобусните превозвачи с отпуснатите 40 млн. лева от държавния бюджет", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщи пресцентърът на Столичната община.

Председателят на Столичния общински съвет подал оставка по искане на Бойко Борисов

Общинските транспортни дружества за първи път ще имат възможност да участват в механизма за компенсиране от държавата. Затова съм благодарна на министър Алексиев, че включи Националното сдружение на общините в Република България в разговорите за определяне на условията и размера на подкрепата, е казала Фандъкова. Тя е съобщила, че "спадът на пътниците в градския транспорт на София е над 25 процента спрямо нивата от 2019 г., което води до огромен спад на приходите. До този момент Столичната община е успяла със собствени средства да запази транспортното обслужване в обем и качество, които да отговарят на противоепидемичните мерки. По думите  осигурените средства от общинския бюджет са 150 млн. лева, но има нужда и от държавна подкрепа, за да продължи изпълнението на транспортната задача, без съществени намаления.

Заради COVID мерките: Орязаха част от градския транспорт в София


На срещата кметът Фандъкова е обърнала внимание на факта, че в актуализацията на държавния бюджет не са предвидени средства за метрото и електротранспорта, чиито загуби се увеличават както заради спада на пътниците, така и заради голямото покачване на цената на електрическата енергия. Разходите за електроенергия за линиите на метрото са увеличени 2,4 пъти и затова се подготвя писмо до министър-председателя и министъра на финансите, с което ще се настоява за компенсации за общинските дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен".