Десетки глоби за непочистен сняг в София, 75 души с травми заради поледиците
Десетки глоби за непочистен сняг в София, 75 души с травми заради поледиците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Десетки глоби за непочистен сняг в София, 75 души с травми заради поледиците
59314
Десетки глоби за непочистен сняг в София, 75 души с травми заради поледиците
  • Десетки глоби за непочистен сняг в София, 75 души с травми заради поледиците

286 глоби от по 10 лв. са наложени на собствениците на магазини и офиси, които не са почистили прилежащите си тротоари от снега. Това съобщи за Дарик директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Три снегопочистващи фирми ще бъдат санкционирани за несвършена или забавена работа, включително и за ненавременно почистване на спирки и подлези. Традиционно в началото на зимата инспекторатът е изпратил предупредителни писма на около 1600 магазини и офиси за задълженията
им да почистват прилежащите си територии. През нощта са изчистени големите булеварди и улиците, по които се движи градският транспорт, но няма да се влиза във вътрешнокварталните улици, обясни по-рано за Дарик кметът Йорданка Фандъкова.

Освен издадените 286 глоби за непочистени тротоари от собственици на магазини и офиси, има и един написан акт за проблем на ул. „Раковска", каза още Веска Георгиева. Издадени са и 30 констативни протокола на нови собственици или ползватели. „Моля всеки да предприема определени действия и те не са трудни - сол, метличка, лопатка и така нататък", коментира тя.

Георгиева напомни, че през зимните месеци те имат задължението и да премахват ледени висулки и сняг от покривите на сградите, за да не се стигне до инциденти с
пешеходци. „На санкции подлежат домоуправителите или собственикът на имота. Трябва всеки да знае към кого следва да се обърне, когато има ледена висулка на сградата. Но първата и незабавна реакция при образуване на такава висулка е да се обезопаси обществената територия", каза тя.

Все още не е ясен размерът на санкциите към снегопочистващите фирми, които са под формата на удръжки. Пешеходци се оплакаха от непочистени спирки и тротоари. В отговор, кметът Йорданка Фандъкова призна, че не е доволна от почистването на спирки и подлези и допълни, че вътрешноквартални улици ще се чистят само при много обилен сняг.

75 души са посетили спешния травматологичен кабинет в "Пирогов" заради наранявания и счупвания в резултат на поледиците. 12 човека от пострадалите са с фрактури предимно по ръцете, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Останалите 63-ма души са с навяхвания и контузии и ще бъдат освободени за домашно лечение. От "Пирогов" допълват, че пациентите с травми са предимно хора на възраст над 60 години.