Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира горещата тема за исканото отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"Както знаете аз бях част от екипа на професор Янаки Стоилов, който поиска отстраняването на главния прокурор.
За мен това искане има политически привкус. Много притеснително е, ако политическите партии имат такова влияние във ВСС, че да могат да обезпечат различен резултат. Ако съдебната реформа се свежда до смяната на главния прокурор, ще бъде много тъжно и ще бъде подмяна на тези очаквания. Към смяната му възникват два въпроса. Важно е кой ще замени главния прокурор и дали няма да е играч от същия отбор". Това съобщи служебният министър Иван Демерджиев след извънредно заседание на Столичния общински съвет.

Част от прокурорската колегия на ВСС иска предсрочно освобождаване на Гешев

"Много важно е да се знае защо се сменя главният прокурор точно в момента. Ако Иван Гешев искаше да предотврати тези събития, то той трябваше да засили работата си по висящи досъдебни производства и по този начин да отнеме възможността на някои хора да се саморазправят с него. Това бездействие на главния прокурор не толерирам. Възникна въпросът дали не е предприел действие, което да притеснява някого", заяви служебният министър.

Малко по-рано от Софийска градска прокуратура забраниха да се изнася информация, свързана с атентата срещу Иван Гешев. "Със сериозна проява на некомпетентност те могат да забраняват, но не и на мен. Искам да ги уведомя, че винаги ще запознавам българските граждани с истината", категорично отговори на журналистически въпрос по темата Демерджиев.

Шефът на СОС: 200 полицаи повече ще контролират движението в София (ВИДЕО)

Той заяви, че софийското метро има неплатени задължения от над 11 милиона лева към МВР. "Имаме близо 11 милиона лева неплатени задължения, които се поемат от бюджета на МВР. Съвсем ясно е, че "Метрополитенът" трябва да си изплати тези задължения", каза Демерджиев.

Министърът обяви, че от 9 юни 200 полицаи повече ще започнат да патрулират в София.

"За последната година с 25% повече са санкционираните шофьори. Има сигнали за множество нарушения в страната. Поръчали сме нови автомобили, стотици камери, както и тестове за алкохол и наркотици", каза той.