Борисов сформира комисия за превенция при земетресения
Борисов сформира комисия за превенция при земетресения / cнимкa: Sofia Photo Agency

Кметът на София Бойко Борисов назначи комисия за превенция и защита на хората при земетресения. В комисията влизат различни експерти, а сред целите й е обследване на сградите и обучение на деца и възрастни за действия по време на трус. Председател на комисията е кметът на Столичната община, а в състава са включени заместник-кметове, главния архитект, шефове на фирми, имащи отношение към инфраструктурата в София, представители на спешните служби, на транспортните дружества.

В случай на земетресение комисията трябва бързо да оповести чрез медиите какво става, да изпрати мобилни групи на различни места да огледат евентуалните поражения, да настани пострадалите на безопасно място, да им осигури хранителни продукти и вода. Комисията трябва да помага и при осигуряване на обществения ред, но и да възложи на фирма „ГИС” да обследва различните типове сгради за поведението им в случай на земетресение.

Очаква се Геофизичният институт на БАН да направи микросеизмично райониране на София, което да служи за установяване на най-уязвимите места и за вземане на мерки за обезопасяването им.