Разменените в болница „Шейново” бебета вече се чувстват добре при биологичните си родители. Едно от семействата предяви иск за обезщетение към лечебното заведение на стойност 300 хиляди лева.

В „Здравей, България” адвокатът на другото семейство, първо усъмнило се в размяната, коментира казуса и каква е адекватната претенция, която майките могат да имат към „Шейново”.

Юристът на „Шейново“: Искът от семейството на едно от разменените бебета е твърде висок

Стоян Стойков обяви, че клиентите му все още изчакват болницата да ги обезщети доброволно, без да се налага да се стига до съд. „За никого не е нужно да се продължава с тази сага”, категоричен беше той.

Юристът отбеляза, че подобен случай не е имало у нас и липсва съдебна практика по казуса. По думите му не е известно какво обезщетение би определил съдът при евентуално дело. „Погледнато реално, подобен казус с последиците, които има върху семействата, децата, майките и въобще техните родители, явно ще остави травма за цял живот”, каза още Стойков. 

По 300 000 лв. обезщетение искат семействата на разменените бебета в „Шейново“

Адвокатът на една от майките заяви, че при първата среща с колегата си, който защитава правата на другото семейство, са се разбрали, че справедливо обезщетение би било равно на 300 хил. лв. – сумата, за която ще претендира и втората майка. Стоян Стойков е категоричен обаче, че не може да се сравнява убийство с размяна на деца. По думите му трябва да се оценява как казусът е повлиял на психиката на пострадалите лица.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA