Искът от 300 хиляди лева от семейството на едно от разменените бебета е твърде висок, каза юристът на болница „Шейново“ Вили Костадинова. По думите ѝ този размер не кореспондира с размера на обезщетенията, които се присъждат в други, много по-тежки случаи на причинени неимуществени вреди. В конкретния случай са неимуществени вредите, които се изразяват в страдание, болка и стрес.   

Искът, който е депозиран днес, е от едната майка – Севда Михайлова. Утре Съветът на директорите на болницата ще разгледа постъпилия иск и след това той ще бъде придвижен до Столичната община, която е принципал на лечебното заведение, тъй като споразумение може да бъде сключено единствено и само с разрешение на Столичната община, допълни Костадинова. Предстои да се уточни дали от Столичната община ще бъдат съгласни да се сключи споразумение и при какви параметри.

По 300 000 лв. обезщетение искат семействата на разменените бебета в „Шейново“

Претенцията от 300 хиляди лева, освен от Севда Михайлова, е от още две лица, които са посочени в искането, без да се уточнява каква е родствената връзка между тях, като е описано само, че са близки, каза още Костадинова.

Адвокатът, който представлява другото семейство, публично заяви, че и те ще депозират претенция, но към настоящият момент няма постъпила в деловодството на болницата, каза още Величкова.  

След размяната в „Шейново“: Адвокат разкри какво се случва с едно от децата и майка му

През декември 2022 г. в болница "Шейново" се установи случай на разменени новородени деца, родени през септември същата година. Според директора на лечебното заведение д-р Румен Велев размяната е станала при първото предаване на децата на майките им и случилото се той окачестви като "низ от нелепи случайности". Децата вече са при биологичните си родители.
Десислава Пеева/БТА