линейка
линейка / iStock/Getty Images
Натискът към здравната система е огромен, алармира говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска
Близо 500 повиквания има за 12-часово дежурство в Центъра за спешна медицинска помощ в София, а работещите екипи са 25-30 за целия град. Това каза пред журналисти д-р Нина Ръсина от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - София, цитирана от БТА.

На ден обажданията, свързани с COVID-19 са над сто. В периода 8-15 март повикванията към ЦСМП са били 1482, посочи Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП. Налага се част от чакащите пациенти да бъдат оставени от едната смяна към другата, като в последния такъв случай са били над 100, посочи още тя. Сунгарска призова хората към съпричастност с работещите медици.

Системата е претоварена, хората ни изнемогват, допълни още тя. Само за една година изгубихме 9 колеги, допълни Сунгарска и припомни, че работещите са в рискова среда. Дефицит на работещи в системата ни все още има, а редиците ни оредяват още повече, когато даден екип бъде поставен под карантина. Не можем да се справим с такъв тежък наплив, допълни още Сунгарска.

Консултациите, свързани с лека температура, с неразположение от поставената ваксина, да се правят с личните лекари, посъветваха от ЦСМП.