30 000 лв. глоба заради забавянето на ремонта на фонтана пред Народния театър
30 000 лв. глоба заради забавянето на ремонта на фонтана пред Народния театър / Sofia Photo Agency, архив
30 000 лв. глоба заради забавянето на ремонта на фонтана пред Народния театър
55780
30 000 лв. глоба заради забавянето на ремонта на фонтана пред Народния театър
  • 30 000 лв. глоба заради забавянето на ремонта на фонтана пред Народния театър

Около 30 000 лв. санкция ще бъде наложена на фирмата, която ремонтира фонтана пред Народния театър в София заради забавянето на ремонтните дейности с един месец. Това съобщи за Дарик зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Глобата е в размер на 10% от финансирането на ремонта, като актуализираният срок за приключването му е средата на август.

Савина допълни, че през тази година ще се модернизира и фонтанът пред Централната минерална баня. Целта е да се изпълни европейското изискване помпите да се изнасят извън водния басейн. Всички десет фонтана в София пък трябва да бъдат обследвани и паспортизирани.

Целта е до две години всички фонтани в София да изглеждат като този в Южния парк, който беше основно ремонтиран миналата година, обясни още Ирина Савина: „Така значително се намалиха загубите на вода. Беше направена нова хидроизолация, нова водна архитектура, подменени бяха плочките по дъното и стените на фонтана, беше направен парапет за обезопасяване. Като цяло помпите са изнесени извън водния басейн, така че фонтанът е въведен в експлоатация".

Някои столичани си представиха перфектния фонтан, подобен на този в Брюксел, със статуята на пикаещото момченце в него.

Най-спешни за това лято са се оказали ремонтите на фонтаните пред Народния театър и пред Централната минерална баня, обясни Савина: „И двата фонтана имат доста пукнатини по дъното, което води до значителни загуби".

Очаква се след ремонта водните загуби да се намалят с между 40 и 50%, като най голяма е загубата на вода именно от фонтана на пл. „Бански". Проектите се съгласуват с Министерство на културата, защото и двата фонтана са пред паметници на културата, каза още зам.-кметът: „Той ще има и осветление, което няма да е цветно, тъй като „Паметниците на културата" не го съгласуваха с оглед на средата, в която се намира фонтанът, но има нова водна архитектура, която мисля, че е доста интересна".

След една или две години предстои да се направи нов проект за площад „Славейков" и в него ще се опише дали фонтанът там да се ремонтира и да остане или да бъде премахнат.

Според софиянци обаче той категорично трябва да остане.