1,4 млн. лева е заделила Столичната община за почистване на петте реки
1,4 млн. лева е заделила Столичната община за почистване на петте реки / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

1,4 млн. лева общо е заделила Столичната община, за да изчисти петте реки, които минават през София, каза кметът Йорданка Фандъкова по време на инспекцията по почистването на река Перловска в Южния парк. Тя обясни, че с тези пари ще се изчистят 18,5 км участъци от реки в столицата, като за целта чрез търг са избрани четири фирми. Почистването ще трае от май до септември тази година, обясни още тя. 

Почистването на Перловската река е започнало миналата седмица от горния част на Южния парк и ще стигне до края му, каза Фандъкова и уточни, че то струва 103 000. „Основният ни мотив, за да заложим такъв сериозен ресурс в година на криза за тази дейност, е превенцията на кризи. Знаем какво се случва, когато валят порои. Почиства се с техника, почистват се дънери, клони, строителни отпадъци. Най-накрая този участък на реката ще бъде почистен. Това е около 1,6 км", обясни кметът.

"Общо в София до този момент са почистени около 6 км реки, като остават още 12,5", допълни Фандъкова. Тя обясни още, че общината кандидатства по проект за 2 млн. лв., с които да се почистят и шестте общински язовира в София.

По темата с чистотата, кметът каза още, че ще бъдат санкционирани и двете фирми Титан и Заубермахер, които не са събирали контейнерите от някои столични квартала през изминалия уикенд. „Имах информация и за „Овча Купел" и „Люлин". За мен беше важно да получа тази информация, да вземем мерки и фирмите да си изпълнят ангажиментите", заяви тя.