Здравни медиатори обогатяват здравната култура на ромите в Сливен
Здравни медиатори обогатяват здравната култура на ромите в Сливен / пресцентър Община Сливен

Петима здравни медиатори работят в ромските квартали „Надежда" и „Никола Кочев" в Сливен. Теодора Дондукова, Маргарита Христова, Йорданка Христова, Наташа Тодорова и Сашо Йорданов се явяват „мост" между ромските общности и здравните и социалните служби. Те посредничат в процеса на осигуряване на достъп до здравни услуги на представители на уязвими малцинствени групи. Основните цели на работата им са преодоляване на културните бариери в общуването между ромските общности и медицинския персонал по места, преодоляване на съществуващи дискриминационни нагласи в здравното обслужване на ромите, оптимизиране провеждането на профилактични програми сред ромското население, здравно образование на ромите и активна социална работа в общността, активна социална работа с уязвими ромски групи.

Няма възрастова граница на хората, които общуват с медиаторите, но най-често това са млади майки, семейства и младежи. Имат и специална рискова група - хомосексуалисти и травестити, които проституират извън квартала. Събират ги веднъж месечно и говорят с тях за полово предавани болести. Медиаторите работят и по въпроса с най-сериозния проблем сред ромската общност - ранното раждане. Организират се редица дискусии, в които се дебатират минусите при жененето и раждането в ранна възраст. Със сливенските роми се работи и „за" интеграцията в общността на децата и важността те да посещават детски ясли, детски градини и училище. Младите хора провеждат информационни кампании за поставянето на ваксини, за превенция на полово предаваните болести и други. В практиката им имало и случай, в който са помагали на психично болно момиче да спре да проституира и проси.

Здравните медиатори работят съвместно с Държавната агенция за закрила на детето, Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Районния център по здравеопазване и съдействат при изпълнение на програмите им. Всички медиатори, които работят на територията на Община Сливен, са назначени със заповед на министъра на здравеопазването и влизат в общинската структура в дейност "Други в здравеопазването". Длъжностните им характеристики са разработени в Министерство на здравеопазването и предоставени по служебен път на общините, в които има медиатори. В момента са едни от основните изпълнители на планираните дейности от общината по реализирането на приетата през 2009 г. "Общинска стратегия за промоция на сексуално и репродуктивно здраве на младите хора и превенция на рисково поведение 2009 - 2013 г."