Засилват контрола по домашните пернати животни заради опасност от птичи грип
Засилват контрола по домашните пернати животни заради опасност от птичи грип / Дарик Сливен, архив

Три огнища на птичи грип са засечени в Холандия, Германия и Англия. Заради съществуващата реална опасност птичият грип да проникне на територията на България от диви мигриращи прелетни птици, бе свикано извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия под председателството на заместник-кмета инж. Иван Манчев.

В заседанието, председателствано от секретаря на комисията инж. Снежана Кънева взеха участие представителите на Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен (ОДБХ), Български ловно-рибарския съюз - Сливен, Районното управление на МВР и общинска администрация.

Д-р Андрей Арнаудов от ОДБХ запозна членовете на комисията със заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов относно предприемане незабавни мерки по ограничаване възможността за разпространение на болестта.

Сливенска община не е развита в птицевъдството, но според заповедта на проф. Моллов, на собствениците на „задни дворове“ и управителите на птицевъдни обекти ще бъде разпоредено да не допускат излизането на птиците си навън, а фуражът да бъде прибран, за да нямат дивите птици досег с него. Целта е да се избегне контакта между домашните и дивите пернати животни, тъй като болестта най-лесно може да бъде пренесена чрез заразена храна от гъски и патици по кокошките или пернати, живеещи на свобода.

Вече са направени съвместни проверки с представители на ОДБХ - Сливен и Орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Извършен е ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, както и на засилен ветеринарномедицински контрол на пазарите за птици.

От ОДБХ - Сливен  призоват вички стопани да уведомяват незабавно обслужващите ветеринарни лекари или кметовете в случай на влошено здравословно състояние на домашните птици или повишена смъртност.

Ако някой намери умряло, болно или ранено прелетно животно, нека веднага да сигнализира на компетентните органи, допълва д-р Андрей Арнаудов.

Препоръките на Българско ловно-рибарско дружество - Сливен са да се избягват директни контакти с диви птици, техни секреции и тор и поясниха, че е противопоказна консумацията на сурови или полусурови птичи продукти.