Заради снежния блокаж в Стралджанско минаха на баници
Заради снежния блокаж в Стралджанско минаха на баници / netinfo

Всички населени места, които са на юг от общинския център Стралджа са буквално блокирани в снежен капан, съобщи пресаташето на общината Надя Жечева.

Няма никакво движение на МПС. Поради невъзможност да се транспортира хляба, хората минали на баници или домашен месен хляб. В селата Войника, Иречеково, Тамарино и другаде бабите извадили точилките и признали, че женския празник докара голямата зима.

 Големите преспи наложиха затваряне на пътищата  от ІІ, ІІІ и ІV-класна  пътна мрежа на общината. Докато продължава да вали, не е възможно да започне почистване, твърдят от общината и Гражданска защита. Усилията на наетите фирми по зимното поддържане са насочени за почистване на главния път София-Бургас, както и да се осигури пробив по направлението Джинот- Чарда и към Иречеково.  Засега няма села без ток и вода. Два снегорина и трактор осигуриха спешно проход до с. Джинот за транспортиране на болно дете  до линейката, потвърди зам.кмета Иван Иванов . След придвижването на детето  до Стралджа  и  оказване на  първа помощ  то е  откарано и до болницата в Ямбол. От пощата в Стралджа  потвърдиха, че колата с пенсиите днес ще пътува само до най-близките до Стралджа села - Лозенец, Атолово, Воденичане и Зимница. Пенсите в останалите села ще дойдат след почистването. Училището във Войника е затворено. Детската градина в Зимница в следващите два дни няма да работи. Поради невъзможност да пътуват са спрени  училищните автобуси. За сметка на това децата в СОУ "П.Яворов" които са от Стралджа не само са на училище, но и от 1 март  в часовете по физкултура плуват. Басейните са пуснати в действие  и работят на пълни обороти.