Започнаха Майските дни на културата „Сливенски огньове”
Започнаха Майските дни на културата „Сливенски огньове” / община Сливен

Стотици граждани и гости на Сливен се събраха тази вечер на обновения площад „Хаджи Димитър”, за да присъстват на тържествената церемония по запалването на символния огън на Майските дни на културата „Сливенски огньове”. Огънят запалиха двамата изтъкнати творци и носители на наградата „Добри Чинтулов” на община Сливен Валентина Радинска и Деньо Денев.

„Майските дни на културата ще покажат още веднъж, че Сливен е град на талантливи личности и будни умове. Фестивалите, изложбите, концертите, гостите от различни места – всички те ще допринесат за уникалната празнична атмосфера през този месец. Тя нямаше да е възможна, както без творците, така и без нашата публика. Именно тя е стожерът на културния живот в Сливен. Сливенската публика винаги е била достатъчно зряла, за да разбира, че инвестициите в културни прояви не са лукс, а потребност, която трябва да бъде удовлетворена“, каза кметът на Сливен Кольо Милев в приветствието си.

Запалването на „сливенските огньове” бе предшествано от няколко концерта и изложба на скулптура Светослав Милев. През деня на сцената на площада се изявиха малките таланти от детските градини в Сливен и фолклорните детски и младежки колективи и клубове за непрофесионални изпълнители.

В 19.00 часа сцената на ДТ „Стефан Киров” се превърна в място за изява на оперните певци Симона Кодева - сопрано, Иван Момиров - тенор, Ивайло Джуров - бас и Петър Данаилов – баритон и музикантите от Симфоничен оркестър Сливен с диригент Диан Чобанов. В залата прозвучаха части от  произведенията „Кармен”,  „Дон Карлос” , „Сарсуела”, Ария на Фигаро от „Севилският бръснар”, Наздравица от „Травиата”. Представени бяха и стихове на поетите Георги Джагаров и Дамян Дамянов. За пръв път в театъра певицата Тони Димитрова изпълни песента „Дърво на любовта”, посветена на Стария бряст. Песента е по текст на сливенската поетеса Ники Комедвенска, а музиката е на композитора Хайгашод Агасян.

 

Сред официалните гости на празничните прояви тази вечер бяха още Мария Белова – народен представител, общински съветници, областният управител Димитър Сяров, проф. д-р Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО Тракия, заместник-кметове, кметове на населени места в общината и др.