Задържани са двама телефонни измамници
Задържани са двама телефонни измамници / netinfo

Сливенските полицаи са задържали за 24 часа двама телефонни измамници, съобщи оперативният дежурен в Областна дирекция на МВР Сливен.

Двамата са част от престъпна група. Първо е арестуван 23 годишният С. Ш. от Сливен. Разплитането на случая тръгва след като бдителен гражданин с инициали В. М. И. дава сигнал в полицията, че е получил обаждане на домашния си телефон на 16 януари по изпитаната схема, че негов роднина е претърпял катастрофа със смъртен случай и трябва да се дадат 10 хиляди лева, за да бъде освободен роднината му. След задържането на първия измамник става ясно, че той, заедно с други съучастници е въвел в заблуда и друг човек – 68 годишния Н. И. С., жител на сливенското село Злати войвода. Така оперативните работници от Икономическа и Криминална полиция задържат и втория участник в групата в момента на получаването на 3 хиляди лева, поискани от възрастния мъж от Злати войвода. Вторият престъпник е от град Левски. Той е мъж на 25 години, с инициали М. С. Единият от двамата измамници е от ромски произход. Срещу тях са образувани досъдебни производства. Полицията продължава да разследва и да документира и други измами от същите извършители.

Полицаите съветват гражданите да не се доверяват на такива кризисни телефонни обаждания и да правят справки на безплатните телефони 112 и 166. Най-често жертви на измамниците стават хора над средната възраст, които са по-лековерни.

Опитите за измама зачестиха в Сливен по празниците и имаше случаи, когато престъпниците искаха предплатени ваучери от жертвите, след като не са могли да получат от тях пари в брой. Така наглите телефонни измамници си осигуряват безплатни разговори с други жертви, а телефонните номера, от които звънят трудно могат да бъдат засечени.