Трима мъже от Новозагорско са задържани под стража за отглеждане и разпространение на марихуана, съобщи на брифинг днес говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева.

Акцията е извършена на 9 октомври.

Първоначално са задържани четирима мъже от град Нова Загора и селата Събрано и Стоил войвода. На трима от тях са предявени обвинения за това, че са отглеждали марихуана, както и за това, че са държали с цел разпространение и са разпространили наркотика. Стойността му е в особено големи размери - над 168 хиляди лева. Единият от задържаните е многократно осъждан - четири пъти за общоопасни престъпления, сред които разпространение на наркотици, шофиране след употреба на наркотици, лежал е девет месеца в Бургаския затвор.

След спецакция в Сливенско: Иззеха марихуана за 240 000 лв. (СНИМКИ)

Претърсени са били четири адреса на две села и общинския център Нова Загора. Претърсени са били и леки автомобили, в които по първоначални данни се е знаело, че се държи голямо количество наркотици.

Групата се разследва от началото на годината, заяви главен инспектор Слав Добрев, началник сектор „Борба с организираната престъпност" Сливен. По време на операцията са иззети над 340 кг наркотик, като 15 кг са били подготвени и вакуумирани за разпространение за вътрешен пазар.

На всички задържани са предявени обвинения за съучастие за това, че са засяли и отгледали марихуана, че са държали и разпространили наркотика. Предвидените от закона наказания за организатора на престъпната група, който е и осъждан, са от пет до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева.
Велина Василева/БТА