Зачестяват измамите по телефона предупреждават от полицията
Зачестяват измамите по телефона предупреждават от полицията / netinfo

Двама възрастни мъже от Ямбол, измамени с общо 3800 лева, са подали сигнали в РПУ Ямбол вчера. В единия то случаите „ужилването” е за 2000 лева, като на измамения е обещан колет от Гърция. При другия измамата е за 1800 лв. с обещанието за изгодна сделка със сондажни ролки. От Областна дирекция на полицията в Ямбол припомниха двете схеми на измами.

При измамите с колети обажданията на „познати”, които обещават колети с пари и златни накити от чужбина, но срещу заплащане на куриерски услуги, стават както на домашен телефон, така и от мобилни телефони. В някои от случаите измамниците ползват услугите на таксиметрови шофьори, които трябва да предадат колета, което затруднява разпознаването, когато бъдат задържани. В колета обикновено има тухли, бутилки с минерална вода, боклуци.

При измамите с машинни части отново се обажда „познат”, който предлага среща на оживено място, където жертвата на измамата да получи стока срещу заплащане на определена сума. След което следва среща с трето лице, което се нуждае от стоката. На измамените се обещава печалба в двоен или троен размер. Обикновено се предлагат лагери, ремъци, маслени регулатори, сондажни ролки и игли за маслобойни и др. Сумите при тази измама варират от 1000 до 10000 лв.

Ако все пак станете жертва на подобна измама, обърнете се към поделението на МВР, на чиято територия сте осъществили “сделката”, призовават от полицията.