Възможно възстановяване на обекти, засегнати от бедствия
Възможно възстановяване на обекти, засегнати от бедствия / снимка : Пресцентър областна администрация

Извършено е обследване на обекти, засегнати от екстремални природно-климатични въздействия в общините Сливен, Нова Загора и Котел. Това съобщават от областна администрация-Сливен, след среща на областния управител Марин Кавръков и заместник-директора на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението - комисар Стефко Бурджиев. Целта е да бъде реализиран превантивен контрол и да се постави началото на последващ контрол на процеса на подпомагането и възстановяването от природни бедствия. Това е основна политика на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

Посетени са всички финансирани досега обекти и е направена оценка на извършените дейности. Акцент в обследването е била подготовката на пакетните документи, които се изискват по смисъла на Правилника за организация и дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, чийто председател е министър Цветан Цветанов. Особен акцент е поставен върху обществената значимост на обектите, тяхното състояние и възможностите за възстановяване, като са се търсили варианти за икономически целесъобразни решения, които да доведат до обществени, социални и културни ползи за местните общности. В резултат на направената проверка и направените препоръки, гражданите на общините Сливен, Нова Загора и Котел биха могли да очакват на предстоящото заседание на комисията през март, подкрепа за възстановяване на някои обекти.

За Община Нова Загора - Ремонт на покривната конструкция на читалищната сграда на НЧ „Диньо П. Сивков - 1870", ремонт на засегнатата покривна конструкция на читалището в с. Кортен и възстановяване на сградата за социални дейности в с. Садиево. За Община Сливен -  Проект за заскаляване и укрепване на магистрален водопровод в кв. „Комлука" до бензиностанция „Лукойл", превантивно почистване и възстановяване на профила на Аблановска река, реконструкция на 3 броя пасарелки и възстановяване на енергогасителя в района на Новоселски мост. В това число и възстановяване на път - общинска собственост, чрез укрепване на активно срутище в м. „Туида". В Община Котел - Укрепване на свлачище на местен път Котел - м. „Чукарите" и укрепване на ерозирал скат, вследствие оводняване в с. Мало село. Част от обектите ще бъдат финансирани и от заделения ресурс по превенция на застрашени обекти. Очакваният обем на държавната помощ от комисията, се очаква да възлезе на около 1 200 000  лв.