Ветеран от Втората световна война навършва 100 години
Ветеран от Втората световна война навършва 100 години / Дарик Сливен

Ветеранът от Втората световна война в Сливен Диню Петков навърши 100 години. Той е роден в в ямболското село Ботево, Ямболска област на 14 февруари 1915 г.  Учи в родното си село.

Във Втората световна война се включва през 1944 г. в състава на 22-ри доброволчески ямболски полк, като подофицер. Взема участие и двете фази на Отечествената война като мерач в минохвъргачна батарея. Раняван е два пъти. Службата в Първа българска армия завършва в Австрия. По време на войната е награден с ордени и медали.

След войната се включва във възстановяването на следвоенна България. До 1958г. работи в Горско стопанство-Сливен. След претърпяна злополука, остава инвалид. До пенсионирането си през 1975 г. продължава да работи в горските стопанства на страната, основно в родопския край, като готвач.

От 1990 г. е член на областния съвет на Съюза на ветераните от войните в Сливен.

Ветеранът има 3 деца, 8 внука и 4 правнука.

За себе си дядо Диню казва, че е добре. От няколко години не пие вода, много рядко взема лекарства. Сутрин пие обича да пие чай с мастика, храни се само веднъж на вечеря, предимно със супи, които понякога приготвя сам.