Стартира Седмица за борба със затлъстяването
Стартира Седмица за борба със затлъстяването / Dariknews, Архив

Национална седмица на затлъстяването, промоцията на здравословното хранене и физическа активност стартира от днес. В рамките на Седмицата ще бъдат организирани работна среща със специалистите, отговарящи за храненето на децата от 0 до 3 годишна възраст за община Сливен, физкултурна минута, като средство за ежедневна и системна борба за хармонично развитие и укрепване на организма и добро настроение, която да се провежда  във втората половина на учебния ден за учениците от начален курс.

Ще бъдат разпространени печатни материали по темите, свързани със здравословното хранене, физическата активност и борбата със затлъстяването, чрез медицинските специалисти в училищата, детските градини и ясли в областта.

По данни на Националният център за опазване на общественото здраве и анализи /НЦОЗА/, честотата на наднорменото тегло (включително затлъстяването) сред момчетата е увеличена в сравнение с 2008г. При момичетата разликата е по-малка, но пак в посока нагоре. Най-сериозен в национален мащаб е проблемът при децата от 1-ви до 4-ти клас, при които се отчита, че 18,9 % от момчетата и 16,5% от момичетата са със свръх тегло, а затлъстяването  е съответно 10,7% при момчетата и 10,9% при момичетата.

Друг тревожен факт е увеличаването на коремната обиколка при децата, която е показател за натрупване на мазнини в коремната област и индикатор за увеличаване на риска от диабет и сърдечно съдови заболявания.

Проучване на НЦОЗА и детски лекари от страната през 2011г. показа, че коремната обиколка на децата с наднормено тегло при момчетата още на възраст 8-9 години е извън нормата, а при момичетата след 11 годишна възраст е по-голяма с 2,5-5см в сравнение с измерената при извършено проучване от педиатрите през 2006 г.

Само 22% от момчетата и 13% от момичетата имат ежедневна умерена до интензивна физическа активност в продължение на 1 час, съгласно препоръките за поддържане на нормално тегло и добро здраве, 36% от момчетата и 47% от момичетата прекарват ежедневно след училище 5-6  и повече часа в седнало/легнало положение.