/ Община Нова Загора
За трета поредна година се провежда Национална кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“. Кампанията се организира под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Целта е в навечерието на Великден да се съберат дарения за трапезата на най-бедните граждани, които обикновено са от поколението на нашите родители, баби и дядовци. 

И тази година ще се набират както парични средства, така и хранителни продукти. Паричните постъпления ще бъдат обърнати във ваучери на стойност по 20 лева, с които притежателите им ще могат да пазарят в търговски обекти.

Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени от НОИ. С тях ще бъдат подкрепени онези пенсионери, които няма да получат надбавка за празника. При предишните две издания на кампанията са събрани тонове храна и близо 1 млн.лева, с които са подпомогнати над 60 хиляди пенсионери, съобщиха от канцеларията на омбудсмана.

Областната администрация подкрепя кампанията и ще се включи в нея. Областният управител Чавдар Божурски отправя молба към представителите на бизнеса, ведомствата и организациите да подпомогнат „Великден за всеки“. Той изпрати писма за съдействие до кметовете на четирите общини в областта, за да бъде популяризирана инициативата „Дари празник за баба и дядо“.

Средствата се набират по сметка, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Българският червен кръст: IBAN BG53UNCR70001522802795, банков код  UNCRBGSF или със СМС 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС.

При попълването на платежното нареждане трябва да бъде посочена конкретно общината, в която дарителите биха искали средствата им да отидат.