Стартира данъчно-осигурителната кампания в НАП-Сливен
Стартира данъчно-осигурителната кампания в НАП-Сливен / netinfo

Стартира кампанията за приемане на декларации за облагаеми доходи за 2010 година на физически лица и лица, които се облагат с корпоративни данъци. „На 2 май изтича срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, тъй като законовият срок 30 април е в събота, а сроковете изтичат в присъствените дни", съобщи Катя Хитова - началник сектор „услуги за клиенти" в Териториалната дирекция на НАП в Сливен.

До 2 май трябва да се плати и данъкът, който е деклариран за довнасяне. Пет процента отстъпка получават гражданите, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари. Всички, които декларират с електронен подпис, могат да се възползват от отстъпката до 2 май.

Декларациите за облагане с корпоративни данъци се подават до 31 март, както и досега. Данъкът се заплаща в същия срок. Един процент отстъпка от  дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1 000 лева, ползват тези фирми, които подадат декларацията си по електронен път. Плащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по интернет.

От НАП призовават гражданите да не изчакват крайните срокове, както и да ползват алтернативните начини за подаване на декларации - по пощата с обратна разписка, на място срещу входящ номер, както и чрез интернет.