/ Dariknews.bg, архив
Безплатно и анонимно изследване за СПИН/ХИВ ще се проведе днес в Сливен. Експерти от Регионална здравна инспекция днес от 12:00 до 14:00 часа ще извършат безплатното изследване с мобилен кабинет.  Партньорите са– доброволци към БЧК-Сливен и ще предоставят здравно-образователни материали и презервативи на граждани.

Кампанията се провежда традиционно и е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантно отношение към  хората, живеещи с ХИВ/СПИН. В България през 2017 г. са открити над 220 ХИВ позитивни лица.

Уточняване на ХИВ статуса има изключителното значение за ранна диагностика и навременно започване на лечение. В лабораторията на Регионална здравна инспекция-Сливен през 2017 г. са изследвани 1 435 лица.

Чрез здравно-образователните материали по темата се повишава информираността на хората за начините, по които се предава ХИВ и методите за предпазване. Целта е да се намали разпространението на вируса и да се намали броя на късно диагностицираните носители на вируса.