/ Thinkstock/Getty Images
Стафилококова бактерия е причина за отравянето на  ученици от училище "Петко Р. Славейков" в Ямбол.10 от тях бяха приети в Инфекциозното отделение на областната болница. Извършената проверка в ученическия стол и на персонала показва лоша лична хигиена, лоша хигиена в стола и некачествена дезинфекция, съобщи за Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция в Ямбол д-р Лиляна Генчева.

„От носоглътката на три жени от кухненските работници е изолиран патогенен стафилокок ауреус, същият който е изолиран от хоспитализираните деца”, обясни д-р Генчева . От работните плотове, тави за печене и картофобелачка е изолиран и Ешерихия коли, „но най-вероятната причина за отравянето си остава стафилокока”, каза д-р Лиляна Генчева. Проверката показва още, че използваният дезинфекционен разтвор е с по-ниска концентрация.

10 деца в болница заради хранително натравяне

Първите четири деца са приети в Спешното отделение в 16:00 часа на 31 октомври, останалите на следващата сутрин.

По данни на директора на училището в стола на обяд са се хранили 174 ученици и 11 учители. Менюто е включвало свински шницел, картофена салата и плодово мляко, а в училищния стол работят 4 жени.