Спокойна е обстановката в Ямболска област. Нивата на язовирите и реките са под наблюдение
Спокойна е обстановката в Ямболска област. Нивата на язовирите и реките са под наблюдение / Дарик Сливен, Архив

Относително спокойна е обстановката в Ямболска област след падналите през изминалото денонощие дъждове. Заместник областният управител Иван Иванов поддържа непрекъснат контакт с кметовете на общини в региона, с „Напоителни системи”, ОД на МВР, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областно пътно управление и всички отговорни ведомства. Осигурено е 24-часово дежурство на потенциално опасните язовири в областта, наблюдават се и нивата на реките, съобщиха от областна управа Ямбол.

Четирите язовира държавна собственост - яз.Малко Шарково, „Двата чучура”, „Кирилово” и Овчи Кладенец, имат свободни обеми, като най-големият Малко Шарково е заверен на 30 млн.куб.метра при максимален обем от 45 млн.куб.м.

Най-много количества валежи са паднали в Елховско и с.Странджа /община Болярово/ - 32 л/кв.м, а най-малко – в с.Войника /община Стралджа/ - 9 л/кв.м. Средно за областта количеството валежи е между 10 и 15 л/кв.м.

Нивото на р.Мочурица при с.Лозенец е спаднало с 90 см в сравнение с вчера, при с.Атолово – с 30 см. При с.Воденичане до достигане на критичното ниво остават 1,80 м. Спаднало е и нивото на р.Калница при с.Драма.

По данни от сутринта, е спаднало и нивото на р.Тунджа при гр.Елхово. Там продължават отводнителните дейности на наводнените приземни етажи и мазета.
Аварийни групи от община Ямбол извършват почистване на отводнителните съоръжения в града. В Боляровско е възстановено подаването на ел.енергия и вода. От община „Тунджа” няма подадени сигнали за проблеми.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на областта са мокри и водачите на пътно превозни средства трябва да се движат с необходимото внимание.