Сливен отбеляза Деня на Независимостта
Сливен отбеляза Деня на Независимостта / Община Сливен

С благодарствен молебен и ритуал- поклонение на площад „Хаджи Димитър” в Сливен се чества Деня на Независимостта Ритуал – поклонение за отбелязване на 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Повече от 300 сливенци и техни гости се събраха на градския площад, за да се включат в празника, посветен на Дена на независимостта.

Слово за празника произнесе кметът Кольо Милев. Той подчерта значението на този ден за свободата и независимостта, превърнали се в националната гордост и самочувствие. „Предшествениците ни в началото на 20 век са гледали на независимостта не само като на акт, а като на стратегия за бъдещето на държавата. Дължим им голяма признателност за държавническото мислене и прозорливост.” – каза кметът на Сливен.

Благодарствен молебен за здраве и добруване отслужи владиката на Сливен Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий. В словото си той посочи, че единственият път за свобода и независимост е пътят на любовта, защото това е пътят на успеха и добруването.

В тържественото отбелязване на 105-тата годишнина от Деня на независимостта се включиха и военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти в града. Те проведоха тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Строя на формированието прие зам.-командирът подп. Алексей Бойчев. Венци и цветя поднесоха кметът Кольо Милев, Сливенският митрополит Иоаникий, народните представители от Сливенски избирателен район Десислава Танева, Деян Дечев и Димитър Димов, областният управител Корнелий Желязков, изпълняващият длъжността председател на общинския съвет Борислав Павлов, общински съветници. Цветя бяха поднесени от името на командването и личния състав на Военно формирование 22 220, ръководството на Областна дирекция на МВР, Регионалния инспекторат по образование – Сливен, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Цветя поднесоха от Сдружение „Мати Болгария”, ученици от VII –ОУ «Панайот Хитов», VI ОУ «Братя Миладинови», IV–ОУ«Димитър Петров»,  XI СОУ «Константин Константинов», Хуманитарната гимназия «Дамян Дамянов», Професионалната гимназия по текстил и облекло «Добри Желязков», представители на политически партии, сдружения и граждани. Тържеството завърши с фолклорна програма с участието на танцов ансамбъл „Браво” и детски танцов ансамбъл „Българче” при II-ро ОУ „Христо Ботев” и НЧ „Хаджи Димитър 1937”.