Близките на загиналите при пожара в COVID отделението на болница „Хаджи Димитър" в Сливен миналата неделя, не вярват на официалната версия.

Загиналите са мъже на възраст 66, 70 и 81 години, а вероятната причина за възникването на пожара е запалена от пациент цигара стана ясно по-късно след разговор на здравния министър д-р Стойчо Кацаров с директора на МБАЛ "Хаджи Димитър" д-р Пенко Пенков.

Георги Люцканов е син на един от загиналите и разказва пред NOVA, че неговият баща Васил Люцканов, е работил в болницата 6 години и половина като санитар, познавал го директорът на здравното заведение, както и всички останали. „Всички знаят, че той е непушач. Другият от загиналите – Георги също е непушач. Баща ми беше много принципен човек и със сигурност, ако имаше някаква нередност, свързана с това някой да пуши в стаята, щеше да каже на мен или на някой от болницата ”, коментира  Георги .

Запалена цигара от пациент е вероятната причина за пожара в COVID отделението в Сливен

Заради липсата на паник бутон в стаята се разбрали, ако има нещо – да се чуят по телефона. „На 6-ти ноември сутринта в 6:30 получих обаждане от него, че всички в стаята нямат кислород, а те бяха в сериозно състояние”, разказа  Люцканов.

Той веднага звъннал в отделението, за да каже, че има проблем, а оттам със сърдит тон му отговорили, че на четирите етажа има един дежурен лекар и че след малко ще пратят някого. „Това „след малко” е продължило 23 минути”, добави Георги Люцканов.

 „Когато са имали проблеми с кислородната инсталация, той ми е казвал че са блъскали по вратата. Коя врата – не мога да отговоря. След като обявих случая в публичното пространство, хора ми казаха, че има някаква практика настанените в COVID отделенията да бъдат заключвани. Може би лекарите си позволяват да правят това, защото когато болните са в тежко състояние, с намалено количество на кислород в кръвта, те стават буйни и агресивни, но това не е оправдание”, коментира той.

Люцканов каза още, че до момента не е получил нито едно обаждане от болницата. „След като разбрах от медиите за случая, тъй като не бях в Сливен в този момент, изпратих брат ми в болницата. Там са били екипите и властите. Слязъл е директорът на болницата и без съболезнования, без нищо е казал: „Баща ви Васил Люцканов е сред загиналите”. Обърнал се е и се е прибрал в болницата. В този ден не бях потърсен от нито една от институциите, за да бъда уведомен за смъртта на баща ми”, добави той.
 
NOVA