Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разговаря с директора на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен във връзка с трагичния инцидент в COVID отделението на болницата, при който в пожар загинаха трима пациенти, съобщиха от Здравното министерство. Няма пострадал медицински персонал и пациенти от другите стаи при пожара. 

Вероятната причина за пожара е запалена цигара от единия от пациентите в стаята, допълват от МЗ.

Пожар в COVID отделение в болница в Сливен взе три жертви

Междувременно стана ясно, че в болницата започва вътрешна проверка по случая със загиналите при пожар пациенти. Това каза пред журналисти директорът на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен д-р Пенко Пенков. По думите му, противопожарната инсталация се е задействала около 03:00 ч. сутринта. Според него стаята е била заключена, ключът е бил отвътре, като се е наложило вратата да бъде разбивана. В другите стаи нямало ключове. Вътре са открили тримата пациенти, които са били задушени.

"Най-вероятно става дума за подпалване на кислорода от запалка, която е намерена в леглото на единия пациент", каза Пенков.

"Вероятно е от цигари, персоналът разказва, че единият от пациентите е ходел често при тях, за да иска цигари", допълни той.

Според него три минути са минали, докато се е задействала противопожарната инсталация. От болницата, по думите му, са реагирали по правилата. След като са разбили вратата, са изключили кислорода. Той отрече да е допусната грешка от страна на персонала на болницата.

Пет души от отделението са били евакуирани, няма пострадали от други стаи. Починалите пациенти не са били тежко болни.

Окръжната прокуратура в Сливен ръководи разследването
по досъдебно производство за установяване на причините, довели до възникването на пожара. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Бургас. Досъдебното производство е образувано по чл.330, ал.2 от Наказателния кодекс. Към момента е извършен оглед, както и повторен оглед в светлата част от денонощието. Провеждат се разпити на свидетели. По досъдебното производство ще бъде назначена пожаротехническа експертиза, която да установи с категоричност причините за настъпилия пожар, се посочва в съобщението.

Инцидентът е станал преди 03:00 ч. тази сутрин на четвъртия етаж в болничната сграда. По информация на полицията е ликвидиран е в 03:55 ч. Дежурен екип е останал на място до 04:20 ч. В болничната стая са открити двама починали и един пострадал с множество изгаряния, който е откаран от екип на ЦСМП - Сливен, като по-късно е починал от раните си. Евакуирани са шестима болни от две съседни стаи в отделението. Нанесени са материални щети - мебели, опушени стени, един кислороден апарат. Загиналите мъже са на възраст 66, 70 и 81 години. Според директора на РД"ПБЗН"-Сливен комисар Владимир Демирев се изключва вероятността пожарът да е причинен от кислородната инсталация. Сред версиите, които полицията разследва, е небрежност от страна на пациентите.