Сезират Главна прокуратура за  Ямбол Бизнес център
Сезират Главна прокуратура за Ямбол Бизнес център / netinfo

Председателят на Общинския съвет в Ямбол Живко Желев ще сезира Главна прокуратура за сделка с общински имот, оценен за над 2 милиона и 500 хиляди лева. Става дума за т.нар. Дом на съветите, преобразуван през 1994 година в Ямбол Бизнесцентър. Тогава е учредено и едноименно ООД с участието на Община Ямбол и две частни фирми. Общината притежава 49% от дяловия капитал във вид на апортна вноска.

Сключеният договор не е предвиждал дострояване на сградата и превръщането й в бизнесцентрала. Постройката е 9-етажна с разгърната площ от 9200 кв.м. И до днес тя не е завършена, макар че строежът е започнал през 1974 година.

Дружеството е обявявано няколко пъти в ликвидация, като по време на мандата на предишния кмет на Ямбол Николина Хаджигеоргиева с нейно предложение до тогавашния общински съвет за прекратяване на дейността му, общината губи контрол върху дружеството, защото от момента на влизане в сила на решението на магистратите за обявяване в ликвидация, назначеният ликвидатор е длъжен да търси купувач на имуществото.

Преди обявяване на дружеството в ликвидация са съществували и други възможности за защита на интересите на Община Ямбол. Това е поводът Живко Желев да сезира главна прокуратура.