Само пари делят Атанас Скатов от връх Еверест
Само пари делят Атанас Скатов от връх Еверест / личен архив

Сливенският алпинист Атанас Скатов е готов да покори най-високият връх на планетата Еверест. Единствената причина да не тръгне за поредното си предизвикателство е недостатъчни финансови средства. За експедицията, която е в началото на месец април тази година са му необходими около 24 хиляди долара.

С помощта на спонсори до момента той е събрал едва около 5 хиляди лева. Най-високият връх на Земята Еверест се издига на 8848,20 м над морското равнище. За Атанас Скатов това  е четвъртата част от неговия проект, който включва изкачването на всички континентални първенци. През 2013 г. Скатов покори първенеца на Африка връх Ухуру и най-високия връх на Европа - Елбрус, а на 4 януари тази година изкачи и първенеца на Южна Америка Аконкагуа.

Той е първият българин, който под 12 месеца е изкачил три континентални първенци. От две години Атанас Скатов не консумира животинска храна, затова целта на проекта му е да докаже, че човек може да живее пълноценно като веган. Ако експедиция „Еверест" е успешна, това ще е първото в света изкачване на Еверест от веган без изкуствен кислород. Експедицията Скатов я повещава на всички загинали през годините сливенски алпинисти и планинари. Тази година се навършват 30 години от първото изкачване на Еверест от българина Христо Проданов.