Румен Петков: МВР работи методично по отварянето на досиетата
Румен Петков: МВР работи методично по отварянето на досиетата / netinfo

“Не трябва да внушаваме на обществото, че въпросът с архивите се заключава единствено и само в досиетата” – подчерта в Сливен министърът на вътрешните работи Румен Петков. Според него не би могло да се каже, че има има замълчаване или излишен шум на тази тема. По-скоро има политически сили и различен вид общественици, които са малко встрании от реалната проблематика и търсят такъв тип теми, за да осмислят съществуването си. МВР шефът каза още, че има методична политика за отваряне на архивите и вече са отворени над 20 архивни фонда на МВР.

“Има много хора, които са работили за държавата и те трябва да знаят, че държавата има отношение към тях - не просто благодарност, а и грижа. Тези хора трябва да ходят с високо вдигната глава, защото те са рискували себе си и са дали много за сигурността на страната. Има обаче и друг тип хора, които са се занимавали с политически доноси. Между тези две категории трябва да има ясно разграничаване” – допълни министър Петков.  На международна конференция в София утре ще се обсъжда отново проблематиката, свързана с архивите на Държавна сигурност.

Румен Петков е на посещение в Сливен в рамките на програмата “Правителството по-близо до хората”. Той е придружен от заместник- министри от министерството на регионалното развитие, на социалното министерство и от заместник- министъра на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи.