Проява по повод 130 години от рождението на Симеон Табаков
Проява по повод 130 години от рождението на Симеон Табаков / netinfo

Вечер, посветена на годишнината, живота и делото на д-р Симеон Табаков под надслов "Опит за спомен"ще се проведе в сливенската зала „Май" днес от 16 часа. Поводът е 130-та годишнина от рождението на видния краевед, оставил след себе си тритомната история на град Сливен.

Организатори на събитието са Община Сливен, Регионален исторически музей - Сливен, ГПЧЕ "Захарий Стоянов", ПМГ "Добри Чинтулов" и Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов". По време на вечерта ще бъде показан биографичен филм за живота и дейността на д-р Симеон Табаков. Ученици ще четат текстове от „Опит за история на град Сливен".

Д-р Симеон Табаков е бил юрист по образование, добър дипломат и ерудиран историк по призвание. Дипломатическата му кариера преминава през българските легации в Лондон, Рим, Брюксел, където защитава докторат по международно право, в Цариград, Берлин, Букурещ, Белград и др. Тритомният научен труд на д-р Симеон Табаков, със заглавието „Опит за история на град Сливен", е сред най- значимите приноси към българската историческа наука. Неговите поселищни проучвания в Югоизточна
България,
историческите изследвания за малоазийските българи, за
емиграционните движения през 1911 г., за преселническите движения,
сказките по различни исторически проблеми, публицистичните изяви в
нашата и чуждестранната преса, дипломатическата дейност за отстояване
на българската национална кауза през войните 1912-1918 г. и пр., не са
толкова известни на обществеността.