„Презерватирай се на 1 декември!
„Презерватирай се на 1 декември! / netinfo

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН се провеждат в Сливен. Инициативата е по повод 1 декември - Международeн ден за борба със СПИН. И тази година кампанията ще премине под мотото „Презерватирай се" и се осъществява по Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» на Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

За безплатните тестове е осигурен мобилен кабинет, в който всеки желаещ да изследва своя ХИВ-статус може да го направи анонимно и ще научи резултата веднага. На 1 декември кабинетът ще бъде разположен в 10.00 часа пред сградата на община Сливен и в 14.00 часа на площада пред НТС.

Всеки, изследвал се в мобилния кабинет ще получи и безплатна консултация от медицински специалист. За да привлече вниманието на младите „Жажда за живот" изготви специален атрактивен костюм във формата на презерватив, който ще „дефилира" по главната улица на Сливен заедно с доброволци от клуба към организацията, които ще раздават традиционно презервативи в изработени специално за деня опаковки, информационни материали и сувенири.

Към проявата се включват и жените от затвора в Сливен. Там в Деня за борба със СПИН ще бъде показана театрална постановка, ще бъдат предоставени и информационни материали и сувенири.