/ dariknews.bg
Най-новата стихосбирка„Думи за обичане” и био-библиографи,я посветена на дейността и творчеството на Кети Бозукова ще бъде представен днес в Сливен. Кети Бозукова е родена в гр.Сливен на 29 юни 1964 г.

Основното си образование получава в ОУ „Панайот Хитов“ и още там прави първите си поетически опити. Завършва Математическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков” в родния си град. Висше образование получава в  Юридическия факултет на СУ„Св. Климент Охридски”, специалност „Право”.

Работи по специалността си като прокурор /1990г. -2005г./, съдебен инспектор в Инспектората към Министерство на правосъдието /2005г. – 2009г./ и от 2009г. до сега е адвокат. Специализира в областта на наказателното право, води дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани, както и за защита на човешките права пред Съда в Страсбург.

Новата книга на Кети Бозукова  „Думи за обичане” ще бъде представена от литературния критиk Димитър Бечев. Гост на събитието ще бъде и поетът Димитър Христов. Библиографското издание ще бъде представено от д-р Росица Петрова –Василева от 17.00 часа в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”.

Първите стихотворения на Кети Бозукова са отпечатани през 1978г. във в.„Септемврийче”. Нейни стихотворения и разкази са публикувани в списанията „Родна реч”, „Пламък”, „Везни”, „Жажда”,  „Жената днес”, алманасите „Янтра”, „Струма”, „Слово”, „Простори”, в поредицата сборници „Темида“, във вестниците „Пулс”, „Новият пулс”, „Словото”, „Сливенско дело“, „Макове“ и др., както и в много регионални  издания. Нейни творби са преведени в Русия, Украйна, Македония, Франция и Великобритания.

Кети Бозукова има издадени 15 поетични книги и една в проза.  Книгите й „Жед и молитва“ /“Жажда и молитва“/ - 2004г., „Сон по наръчка“ /”Сън по поръчка”/ - 2011г. и „Светулки. Светлосни години“ /“Светулки. Светлинни години“/ - 2017г. са издадени на македонски език.

Автор е и на студия посветена на прокуратурата, включена в Алманах „България ХХ век”/1999 г./, както и на редица публикации на юридическа тематика.