Предлагат до 3% по-висока цена на тока
Предлагат до 3% по-висока цена на тока / netinfo

Eлектроразпределителното дружество за Южна България внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложение за нови цени на електроенергията от 1-ви юли. Средното повишение на цената на тока ще бъде между 2 и 3%.

От компанията мотивират предложението си с официално обявената за 2009 г. инфлация в страната и прилагането на мерки за повишаване на енергийна ефективност, съгласно изискванията на закона.

От там обаче не се ангажират с посочване какво ще бъде реалното поскъпване на електроенергията за крайния клиент, тъй като дружеството не е запознато с искането за корекция на цените на производителите, на Националната електрическа компания ЕАД и Електроенергийния системен оператор. Все пак се съобщава, че на база на предложеното от EVN  увеличение, цената на тока на едно семейство ще се увеличи с 2,93%, при средна консумация от 300 квтч на месец, от които 200 квтч - дневна и 100 квтч - нощна. При такава консумация вместо досегашните 46,99 лв. на месец, ще се плащат 48,37 лв.