Повече от половината данъци са събрани в община Сливен
Повече от половината данъци са събрани в община Сливен / netinfo

Крайният срок за плащане третата вноска на данък недвижими имоти и такса битови отпадъци изтича утре, 30 септември. Последната четвърта вноска трябва да бъде платена до края на ноември. За първите две вноски на двата налога се начисляват лихви. Лихвеният процент върху просрочените суми е основния лихвен процент плюс 10 пункта. Това поясни Васил Тошев н-к отдел „Събиране и контрол" в звено Местни данъци и такси - Сливен.

На 30 септември изтича и срока за плащане на данъка върху моторно  превозно средство. Към момента процентът на събираемостта на задълженията за собствениците на недвижими имоти в община Сливен е 78%,  от такса битови отпадъци са събрани 79%, а изпълнението на събираемостта от данък МПС е 74% от заложения годишен план.

Просрочените задължения са за около 4 милиона лева, като за целта са предприети мерки за събиране на старите задължения, заяви Тошев. Изпратени са 1080 покани на физически лица за доброволно плащане на местните налози. Такива покани са изпратени и на 560 юридически лица, като на 95 са образувани преписки. Те са предадени на Агенцията за държавни вземания, информира Васил Тошев.