Потърсете помощ за неизплатени заплати от Инспекция по труда преди да напуснете работа
Потърсете помощ за неизплатени заплати от Инспекция по труда преди да напуснете работа / DarikNews.bg, архив

45 искания, сигнали и запитвания от граждани са постъпили в Инспекция по труда – Сливен за периода 1 януари – 24 февруари. Решени са всички, съобщават от инспекцията. По–голямата част от исканията се отнасят до неизплащане на трудови възнаграждения и обезщетения. Повечето жалбоподатели са с прекратени трудови правоотношения.

Контролните органи на Инспекцията по труда могат да дават предписания по реда на чл.404, ал.1, т.1 от КТ за преустановяване на нарушенията на трудовото законодателство, допуснати от работодателите при изпълнение на задължението им да изплащат точно и своевременно полагащите се трудови възнаграждения на наетите работници и служителите. В случаите, когато трудовите правоотношения са прекратени, в преобладаващата съдебна практика е възприето становището, че се касае за имуществени спорове с гражданскоправен характер между работници и работодатели, които следва де се решат единствено по исков ред пред граждански съд. Въпреки това Инспекцията по труда извършва проверки по всички постъпили искания и сигнали в законоустановените срокове и прилага законовите си правомощия.

 

Дирекция „Инспекция по труда” Сливен извършва засилен контрол по спазване безопасността на труда, работното време, плащане на трудовите възнаграждения и учредените трудови правоотношения по извършването на земни изкопни работи на територията на област Сливен.