Подписват протокола за състава на СИК в Сливен
Подписват протокола за състава на СИК в Сливен / netinfo

Парламентарно представените партии и коалиции не успяха да стигнат до споразумение в Сливен за състава на секционните избирателни комисии за предстоящите избори. След допълнителни разговори, водени по телефона, се е стигнало до съгласие за състава на СИК и днес следобед предстои да бъде подписан протоколът- съобщи секретарят на община Сливен Петя Руменова.

Предложението е във всяка четна СИК да има по трима представители на БСП и по един от НДВС, а на всяка нечетна по двама представители на двете партии, като останалите квоти се допълват от другите парламентарно представени партии и коалиции.

15 секции са с по седем члена, там вече е постигнато споразумение – по един представител на партия, останалите СИК ще се състоят от 9 члена. 184 са вече секционните избирателни комисии в община Сливен, възможно е да се увеличат с още две – допълни Руменова.

Ако не се стигне до съгласие и протоколът днес не бъде подписан, законът предвижда кметът на общината да предложи на районната избирателна комисия състав на секционните избирателни комисии в съответствие с представителството на политическите партии и коалиции в Народното събрание.