Измами по телефона
Измами по телефона / Dariknews
Действия са проведени на териториите на пет области и са координирани от ГДНП
На 20 август в Нова Загора е задържан криминално проявеният А. К. /24 г./ след извършена телефонна измама в града за 1600 лева и златни накити. А. К. е ползван като куриер (муле).

Действията около изясняването на случая са проведени съвместно от служители на Главната дирекция „Национална полиция“ и областните дирекции на МВР в Сливен, Плевен и Стара Загора. След оказано съдействие и координация от сектор „Измами“ при ГДНП при проведени допълнителни мероприятия на служители от Областите дирекции на МВР в Стара Загора и Плевен е установена негова съпричастност към още три телефонни измами. Едната е за 11 хил. лева, извършена през месец март в Стара Загора, а другите две са за общо 7 хил. лева, осъществени през месец юни в Плевен.

Други двама души, съпричастни към телефонна измама, са задържани в Пазарджик при операция, ръководена от Главната дирекция „Национална полиция“ и реализирана от служители на ОДМВР-Пазарджик. Действията са под надзора на Районната прокуратура в града.

От ГДНП е подадена информация към ОДМВР-Пазарджик, благодарение на която са задържани двама души (мулета), съпричастни към телефонна измама за 450 евро и 160 лева. В момента се изяснява съпричастност на двамата задържани към други измами, извършени в Пазарджик и в областен град в Северна България за 3700 лева.  

След оказано съдействие от сектор „Измами“ от ГДНП криминалисти на ОДМВР - Смолян разкриха извършителите на две телефонни измами. Оперативните действия бяха предприети по сигнали, постъпили в полицията на 21 август, за две възрастни жени от областния град, станали жертви на измами. Те били подведени по сценария „оказване на съдействие при провеждане на полицейска операция“.

В резултат на незабавните действия, предприети от криминалистите, са задържани Б.И. /26 г./ от София и Л.М. /23 г./ от Елин Пелин, установени като извършители на престъпното деяние. Работата по случая продължава под ръководството на Районната прокуратура  - Смолян.