Пет мобилни и една стационарна камера следят за спазване на скоростта в града
Пет мобилни и една стационарна камера следят за спазване на скоростта в града / Дарик Сливен, Архив

Само с камери за видеонаблюдение в Сливен се засичат нарушения в ограниченията на скоростта, категоричен е началникът на КАТ главен инспектор Николай Колев.

От месец май 2012 г. скоростта на движещи се автомобили се засичат само със средства, които автоматично правят това - пет мобилни камери и една стационарна. „С друг радар никой не може да бъде засечен, защото просто няма как" - категоричен е главен инспектор Колев. С разпореждане на ръководството на Областната дирекция на МВР всички други средства са снети от употреба както с цел избягване на корупционни практики, така и заради точното доказване на провинението.

„Работим само с съвременни технически средства. Такъв е пътят. Субективният елемент при констатиране на нарушението трябва да бъде сведен  до минимум. Техническото средство трябва да  го фиксира, а полицаят, съгласно законовите наредби, да наложи съответното наказание" - е мнението на Колев.

Той допълни, че се знаят местата, където така наречените „пътни джигити" правят състезания - по бул. „Г. Данчев" и обръщалото на бул. „Ичеренско шосе", но самата процедура по засичането и доказване на нарушението е трудна. „Обикновено, когато там отиде патрулка, няма никого" - обясни главен инспектор Николай Колев.