Откриха следи от останки във взривения склад, предстоят ДНК-анализи
Откриха следи от останки във взривения склад, предстоят ДНК-анализи / БГНЕС

Специализирани екипи на Министерството на отбраната навлязоха в района на разрушените складове край пътния възел „Петолъчката”, за да обезвредят останалите невзривени боеприпаси, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в Ямбол Татяна Павлова. Те ще разчистят терена около складовете, като за целта ще използват и контролирани взривове.

Задачата на сапьорите е да издирят тримата работници, останали в неизвестност от началото на инцидента, както и да осигурят възможност на следователите от Националната следствена служба и от ямболското окръжно следствие да разследват причините за взривовете и последиците от тях.

При влизането на бронирана техника на територията на взрива са били забелязани останки. Това каза пред Дарик кметът на Стралджа Митко Андонов. Останките са били видени от екипите, които днес влязоха с бронирани машини в района на взривения склад. Следите са били заснети и от безмоторния самолет, който бе пуснат вчера.

„Набелязани бяха три петна и, когато е възможно да се влезе в зоната на взрива, те ще бъдат взети”, посочи още Андонов.След това ще бъде направен ДНК-анализ, за да може да се потвърди дали останките са от хора или от животни.

Прокурорът Георги Ханджиев е разпоредил разчистването на периметъра, за да могат да влязат хора. До момента обаче няма яснота в какъв срок това ще бъде възможно.

Екипи от специалисти, следователи и прокурори днес навлязоха до мястото на инцидента в склада за обезвреждане на боеприпаси, който се взриви във вторник край пътния възел „Петолъчката”. Това стана възможно след като по обяд изтекоха рисковите 24 часа от последните експлозии, които бяха отчетени.

Трети ден е неизвестна съдбата на тримата работници от избухналия склад. Тримата издирвани са били на смяна в Склад 1, където е станал взривът. Следователят Георги Илиев не отхвърли възможността телата им да са напълно изгорели. Самоличността им бе установена в деня на експлозиите, а техните близки са уведомени.

На заседанието си тази сутрин обаче кризисният щаб реши да остане в сила 3-километровата зона за сигурност, както и да остане затворен главният път 1-6 София - Бургас.

Откриха следи от останки във взривения склад предстоят ДНКанализи
netinfo

Собствениците на фирмата са успокоили кмета на село Горно Александрово, че вече няма опасност за хората. "Всичко, което е било в складовата база като взривоопасен материал, вече го няма, взривено е. Значително количество от тези боеприпаси е разпръснато в периметъра около базата, в радиус на километър. Представители на служба ДОТИ обикалят и контролирано взривяват това, което се намира. Това ми го каза Иван Пеев, представител на „Барета Трейдинг", сподели кметът.

Кметът на община Стралджа Митко Андонов по-рано днес настоя за по-скорошното разчистване на зоната, защото в района има селскостопански дейности.

Комисията, назначена от кмета на общината Митко Андонов за проверка на жилищните и обществени сгради в Лозенец, констатира, че пострадалите от взрива на склада на "Берета трейдинг" домове са общо 164. Това е над 80% от общия жилищен фонд в селото. Щети са нанесени и на три обществени сгради и три търговски обекта, съобщават от община Стралджа. Най-често става дума за начупени стъкла, повредени тавани и дограми. Протоколите с констатациите ще бъдат предоставени на застрахователните агенти. По настояване на кмета днес в общината се очаква да пристигнат представителите на Общинска застрахователна агенция - София, които вероятно ще направят допълнителен оглед на къщите и обществените сгради с материални щети. Общината ще съдейства и на земеделските кооперации, чиито земи попадат в 3-километровата зона на взрива. Има готовност за изпращане на комисия и на хижа "Люляк" за проверка и описване на пораженията там.

След взривовете кметът на Стралджа Митко Андонов е поискал от РИОСВ-Стара Загора и ВиК в общината да постъпват конкретните и периодични данни за чистотата на въздуха и на водата в района, информират от общината.

Предоставените днес данни от мобилната автоматична станция в Лозенец показват, че няма превишения и нарушаване на качеството на атмосферния въздух. Измерванията са направени по 12 показателя и стандартен набор от метеопараметри. В справката присъстват отчетените стойности за концентрация на въглероден оксид, озон, серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, метанови въглеводороди, неметанови въглеводороди, амоняк и сероводород.

Откриха следи от останки във взривения склад предстоят ДНКанализи
netinfo

Над 70 е броят на пострадалите къщи в Горно Александрово, където падна снаряд в един от дворовете, каза кметът Костадинов. „Страхът си остава в хората и са готови за евакуация, ако се наложи. Има все още безлюдни къщи в селото. Те подават сигнали за щети, най-вече за счупени прозорци, има паднали комини, тавани и т.н.", обясни кметът.

В района на пътния възел движението по пътя София - Бургас все още е спряно. Целият трафик от София за Бургас и обратно се отклонява през Зимница - Стралджа - Лозенец. Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас. Затворен е и пътят Омуртаг - Котел, заради предприетите мерки в района на пътен възел "Петолъчката". Най-близката възможност за преминаване е през Прохода на републиката.